Kreditprövningen

Start » Kreditprövningen

När vi tar emot en snabblån ansökan gör vi alltid en kreditprövning och Expresskredit använder tjänsten Buisnesscheck . Vi gör prövning för att undersöka om kunden har förmåga att betala tillbaka lånet och alla kreditverksamheter är skyldiga att göra en kreditprövning enligt konsumentkreditlagen. Prövningen undersöker ett antal olika faktorer bla inkomst, betalningsanmärkningar skulder för att ge en så bra bild av kundens ekonomi som möjligt. Det finns inga specifika regler för hur en kreditprövning ska utföras men i finansinspektions riktlinjer kan man läsa att den ska göras på ett omsorgsfullt och noggrant sätt.

Kreditmall och credit scoring

En kreditprövning kan ske på flera olika sätt och en enkel variant är en kreditmall med fast krav inkomst och t ex inga betalningsanmärkningar och skulder. Credit scoring är en mer avancerad kreditupplysning som räknar ut en kreditpoäng med en matematisk algoritm baserad på många faktorer bla ålder, bostad, inkomst, skulder och anmärkningar. Det kan va svårt att greppa exakt hur credit scoring fungerar och därför nöjer vi oss med den enkla förklaringen.

Vår kreditprövning

På Expresskredit använder vi en flytande kreditmall, vårt inkomstkrav varierar beroende på de andra faktorerna i kreditprövningen. Vi kan säga att det är en blandning av en vanlig kreditmall och credit scoring. Ett lån kan beviljas till en ansökande som har betalningsanmärkningar men för varje anmärkning ökar vi inkomstkravet. Vi tycker att det är ett rimligt sätt att göra en kreditprövning och vi tror inte på att neka någon ett snabblån direkt för något som kan ha hänt av misstag något/några år tillbaka.