Åtta tips för att bli ekonomisk oberoende

2018-02-21

Start » Nyheter » Åtta tips för att bli ekonomisk oberoende

Visst låter det som en utopi? Det är möjligt om du väljer att börja spara pengar helst igår, men just nu går minst lika bra!

Här kommer åtta stycken små tips som må låta enkla men är viktiga.

1.      Börja bara, det är enkelt

Det enklaste är att du sätter upp ett automatiskt sparande, om man tänker att man kommer spara undan pengar när man kan så fungerar det sällan.

Även fast du bara sparar småbelopp kan dem i framtiden växa sig större och det är inte konstigt att man säger att ränta på ränta effekten är världens åttonde underverk.

2.      Hitta din motivation

Varför vill du spara? Hitta något specifikt du vill spara till så blir det mycket lättare att motivera ditt automatiska sparande. Om du är ung kan det locka med att spara pengar till din första bostad eller varför inte till din första bil?

Ditt mål ska vara ditt egna och inte något som någon utomstående eller nära dig tycker du ska spara till.

3.      Det heliga kontot

Du ska hantera ditt sparkonto som heligt och det får inte röras för något som inte är planerat. Om du har pengar i aktier eller fonder kan saldot gå upp och ner men du ska inte vara orolig vad som händer på kort sikt. Ett sparande skall ses på lång sikt.

4.      Titta även igenom vad ditt sparande kostar

Kan du hitta ett annat sparkonto där du får en högre ränta än hos banken? Om du köper fonder, finns det en liknande fond med lägre avgifter? Om du köper aktier kan du även kontrollera om du tjänar på att byta nivå för courtage avgifter.

5.      Prova, prova och prova

Testa dig fram för vilken sparmetod som passar dig. Är du bra på att läsa in och förutspå hur börsen ska gå? Testa att använda en del av pengarna till att göra investeringar. Om du har pengarna på ett vanligt sparkonto, testa att köpa fonder.

Ja du förstår grejen, våga prova.

6.      Extra inkomster

Vad kan du göra för att få in extra inkomster som du kan antingen lägga in i din sparstrategi eller kunna leva som du gjorde tidigare när du inte sparade.

Du kan t.ex. hyra ut din bil när du inte använder den, hyra ut ett rum osv.

7.      Tänk småsummor

Att spara 10 000 kronor känns kanske väldigt svårt, medan att spara 20 kronor om dagen känns betydligt lättare. Ett smart mindhack är att bryta ner belopp till små belopp så de känns mindre omöjliga. Det ökar ditt självförtroende, för det är ju lättare att lägga undan den där tjugan istället för att direkt föra över 600 kronor till sparkontot.

8.      Sluta känna skuld

Många känner en skuld över sitt sparande, att det är litet. Tänk istället på att du har ett sparande att du har kommit en bit på vägen att bli just ekonomiskt oberoende.