Bergvärme kostnad

2021-01-25

Start » Nyheter » Bergvärme kostnad

Bergvärme är en bra investering för dig som vill sänka dina uppvärmningskostnader och få en behaglig temperatur i hemmet året runt. Den stora kostnaden för bergvärme är installationen då det krävs grävning och borrning som ofta är dyrt. Men den stora fördelen med bergvärme är att den har lång livstid på runt 15 till 20 år och det är en låg årskostnad för uppvärmningen – därmed kommer du att spara pengar i längden. Behöver du ett lån för att installera bergvärme? På Expresskredit kan du låna upp till 30 000 kronor med vår flexibla kontokredit!

Av alla värmepumpar är pris för bergvärme det dyraste alternativet men även det mest lönsamma. Kostnaden för bergvärme varierar beroende på vilken värmepump du väljer men också beroende på arbetskostnad som kan skilja sig mycket mellan olika bolag. I det stora hela kan man säga att bergvärme kostnad ligger på mellan 120 000 – 180 000 kronor varav den största delen är pris för installation och borrhål.

Pris för bergvärme

Som tidigare nämnts varierar priset för bergvärme mycket då bergvärme innefattar många olika delar. Här går vi igenom mer i detalj vad de olika delarna innebär och vad du kan förvänta dig i kostnad. De olika delarna som kostar när det kommer till bergvärme är pris för installation och borrhål samt kostnad för värmepumpen.

Bergvärme – Kostnad för värmepump

Pumpar för bergvärme kostar olika beroende på vilken effekt du vill att de ska ha. Hur mycket effekt din värmepump behöver ha beror på hur stort du bor, alltså hur många kvadratmeter som ska värmas upp, samt hur djupt borrhålet är. En bergvärmepumps effekt mäts i kilowatt och ju fler kvadratmeter som behöver värmas upp desto mer effekt behöver du ha på din värmepump – därmed blir den dyrare. För en normalstor villa brukar man säga att det behövs en bergvärmepump på mellan 7-12 kilowatt. Kostnaden för sådana här pumpar har ett stort spann och kan kosta allt från 50 000 till 100 000 kronor. Du bör dock inte tänka endast på priset för själva värmepumpen när du ska välja utan ta i beaktning hur mycket du kan sänka dina årliga uppvärmningskostnader och att pumpen är bäst anpassat efter dina behov.

Bergvärme – Pris för installation och borrhål

När du ska installera bergvärme behöver det borras hål i berggrunden och beroende på hur djupt hål du behöver varierar kostnaden. De faktorer som påverkar håldjupet är bland annat mineralsammansättning i berggrunden, grundvattenflöde och hur stort energibehov ditt hus har. Har du ett stort hus som ska värmas upp kan du till och med behöva två borrhål för att du ska få tillräckligt med värme. Borrdjup påverkas även av var i landet du bor. Exempelvis behövs det oftast borra djupare hål i Norrland än i söder. Detta beror på att det är färre antal soltimmar som gör att berggrunden är kallare och det behövs borras djupare för att komma åt värmeenergin.

Ungefärligt pris för borrning

100 meter30 000 kronor
150 meter40 000 kronor
200 meter55 000 kronor
250 meter65 000 kronor

 

Pris för installation av bergvärme påverkas bland annat på vilka förutsättningar du har och vilken firma du väljer att ta in. Det är viktigt att en installation utförs korrekt och efter dina förutsättningar för att du i längden ska kunna spara pengar. Är det ett billigare totalpris hos en leverantör som vill borra grundare kan det ändå var värt att välja en dyrare leverantör som borrar djupare då denna kanske tar till vara på mer mängd värmeenergi och du får en billigare kostnad för bergvärme per år.

En installatör av bergvärme brukar kosta cirka 500-700 kronor i timmen och hur lång tid projektet tar beror på komplexiteten av installationen. Utöver borrning kan du räkna med att arbetet för installation tar 15-30 timmar och får du en arbetskostnad på 9 000-18 000 kronor.

Använd ROT-avdrag för en lägre bergvärme kostnad

ROT-avdrag innebär att du har rätt till avdrag på 30 % av arbetskostnaden när du installerar bergvärme. Den som utför arbetet drar av den delen av arbetskostnaden på fakturan och detta på ett belopp upp till högst 50 000 kronor. Om du har rätt till ROT-avdrag eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året samt vilka andra avdrag du gör. Med ROT-avdraget kan du få ner din kostnad för bergvärme med ett antal tusenlappar.

Jämför offerter för bästa pris på bergvärme

En installation av bergvärme bör alltid utföras av en professionell och seriös aktör för att försäkra dig om att allt blir gjort på rätt sätt. Ett tips är att ta in offerter från flera olika företag och jämföra priser, minst fem offerter brukar vara en bra riktlinje. Kolla sedan upp de företag du är intresserad av att gå vidare med så att de har alla certifieringar som krävs. Det brukar även vara bra att ta referenser från kunder företaget har hjälpt tidigare för att försäkra dig om att de brukar göra ett bra jobb.

Låna hos Expresskredit till bergvärme

Att installera bergvärme är en kostnad som oftast är hög men lönar sig i längden då du kan spara upp till 80 % av din uppvärmningskostnad. Detta innebär att redan inom 5 till 10 år kan investeringen ha återbetalat sig. Saknar du de sista pengarna till din bergvärmeinstallation? Här på Expresskredit kan du låna upp till 30 000 kronor med vår flexibla kontokredit som du sedan betalar tillbaka i din egen takt. Du ansöker snabbt och smidigt direkt här på vår hemsida och får ett förhandsbesked på en gång. Så fort din ansökan är beviljad betalas pengarna ut direkt till ditt bankkonto.

Du väljer själv hur du vill betala tillbaka de pengar du har lånat. Antingen betalar du tillbaka allt som en klumpsumma eller delar du upp betalningen och får ett lägre belopp som ska betalas varje månad. När bergvärmen väl är installerad kommer din månadskostnad för husvärme bli lägre och det kommer med största sannolikhet finnas pengar över för återbetalning av lånet!