Ekonomin tight? Detta sparar pengar, se tipsen för din ekonomi

2018-02-07

Start » Nyheter » Ekonomin tight? Detta sparar pengar, se tipsen för din ekonomi

Drömmer du om en lyxig semester, vill du investera eller bygga upp en reserv för en dålig dag? Vi har listat några tips för att spara pengar.

Om du vill öka saldot på ditt konto på lång sikt är det värt att spara pengar genom små enkla förändringar i ditt dagliga liv. Gör små förändringar dagligen och du kan bli förvånad över resultatet.

Spara pengar på dina matvanor

 • Gör minst en veckas meny åt gången och gör en inköpslista baserat på din meny. Var noga med att dra nytta av ingredienserna som redan finns hemma när du planerar.
 • Jämför priser, håll koll speciellt koll på pris per enhet. Paketpriset på en enda produkt kan vara dyr men om man köper ett större paket minskar priset per enhet. Men om du har en liten familj eller bor själv skall du endast köpa så mycket som du behöver.
 • Förbered mer mat än vad du ska äta och frys in resterna så har du snabb tillgång till mat så du inte köper mat ute i onödan.
 • Dra fördel utav resterna i kylskåpet, varför inte komma på nya rätter?
 • Ta med dig matlåda till jobbet, det är mycket billigare än att äta ute.
 • Spara pengar och rädda naturen samtidigt, ta med dig egna kassar när du  handlar mat.
 • Tänk på klassikern av alla de vanliga pengarbesparande tipsen: Var inte hungrig när du är mataffären. Då slinker inte spontanköpen ner som en chokladkaka eller andra delikatesser. Om du till exempel köper fem chokladpraliner till ett pris på 5 kronor/st per vecka blir det över 1 300 kronor per år.

Välj grönsaker och frukt baserat på säsong. I november är citrusfrukter särsikt bra för att grapefrikt och blodapelsin har börjat mogna. Du kan också få tag på meloner till bra pris. Kom ihåg att kål och rotgrönsaker också är billigare och enkla att göra matlådor med.

 

Betala endast för nödvändiga tjänster

 • Netflix, Spotify, HBO Nordic, Canal Digital och många andra finns tillgängliga. Till exempel har Netflix cirka 105 miljoner abonnenter runt om i världen. Se till att du betalar för de tjänster du använder tillräckligt mycket. Om du inte använda streamingtjänsten så ofta är det värt att avbryta.
 • Ett kort hos en gym kedja kan kosta upp till 8 000 kronor per år. Beloppet är motivierat om du tränar mycket och träningen är en stor del av din livsstil. Se dock över om du kan klara av din träning på ett gym som kostar mindre.
 • Tala med din telefonoperatör om du kan skräddarsy ett abonnemang eller nergradera ditt abonnemang anpassat till dina vanor. Om du har större mängd data i ditt abonnemang kan du dra nytta av meddelandetjänster på nätet istället för att skicka SMS eller ringa.

 

Spara pengar på resor

 • Ta reda på om du kan spara pengar på dina transportkostnader. Kan du jobba hemma någon gång i veckan? Och om du är av en vana att gå ut att äta när du jobbar kan du även tjäna in pengar här genom att minska på dina lunchresturang besök.
 • Om möjligt, använd dig av kollektivtrafik eller varför inte ta en promenad eller en tur på cykel till jobbet. Du sparar på miljön och parkeringskostnader.
 • Samåk, har du en kollega som bor i närheten? Kolla om ni kan samåka, så sparar ni båda pengar.

Lämna bilen i garaget och gå, cykla eller åk med kollektivtrafik. Du sparar både bensinpengar, miljön och eländiga parkeringskostnader.

 

Handla smart och spara pengar

 • Planera din shopping så du har tydliga direktiv. Då slipper du impulsköp som är onödiga.
 • Undersök materialet när du köper kläder och skor till exempel. Välj hellre hög kvalitet som du kan ta hand om så räcker inköpet längre.
 • Om du till exempel ska gå på en lite mer speciell fest och behöver vara extra fin är det mer ekonomiskt att hyra kläder inför festen än att köpa dem. Den lyxiga festklädseln kommer inte användas ofta och tyvärr lever den oftast sitt liv bortglömd i garderoben.

Det är inte alltid lätt att spara pengar, det finns mängder av tillfällen då kanske inte sparpengarna räcker till. I sådana situationer kommer vårt utbud av finansiella produkter till hjälp. Hos oss kan du ansöka om en kontokredit på upp till 30 000 kronor. Krediten fungerar precis som ett kreditkort, fast på nätet. Du väljer hur mycket pengar du vill utnyttja av krediten och betalar endast för den del som du har använt. Att ansöka tar inte många minuter och vi hjälper dig gärna att lösa en tillfällig utgift.