Flytta hemifrån

2022-04-22

Start » Nyheter » Flytta hemifrån

Är det dags att ta ännu ett steg ut i vuxenlivet och flytta hemifrån? Grattis! Här nedan reder vi vad du kan behöva ha koll på.

I större städer kan det vara svårt att få tag på en egen bostad och det kan hända att du inte får ett förstahandskontrakt till en början. Bli dock inte avskräckt av detta, utan ge dig ut på marknaden var du än kan: bo i andrahand hos en kompis, i ett kollektiv, annonsera själv på Blocket eller sociala medier.

Bland det viktigaste du kan göra innan du flyttar hemifrån är att göra en budget. Enligt Konsumentverket kostar det i genomsnitt omkring 16 000 kronor i månaden att bo ensam i en medelstor stad. Då ingår i beräkningen utgifter som hyra, försäkringar, mat och diverse nöjen. Utöver detta har Konsumentverket räknat på att det kostar omkring 28 000 kronor för nya möbler och utrustning men det kan hända att du inte kan köpa allt på en gång. Tänk på att inte ha för bråttom utan se först och främst till att du har råd med alla utgifter. Ett ekonomiskt och mer miljövänligt alternativ till att handla nytt kan vara att handla secondhand. 

Checklista för flytten:

  • Se över din ekonomi och räkna på din inkomst och dina utgifter.
  • Börja söka efter en bostad. Betala aldrig förskottshyra innan kontrakt skrivs och du har fått nycklarna till bostaden. Se även över vad som ska ingå i kontraktet innan du skriver på och att du får två kopior av kontraktet.
  • Gör en flyttanmälan, enligt lag måste du anmäla flytt till Skatteverket. Gör även en adressändring på adressändring.se så du får posten till din nya adress.
  • Köp möbler och utrustning. Tänk på att du inte måste köpa in allt på samma gång, utan gör en lista och prioritera det viktigaste. Det får se kalt ut till en början, du kommer att få till en helhet till slut ska du se.