Fönsterbyte kostnad och fakta

2021-02-22

Start » Nyheter » Fönsterbyte kostnad och fakta

Börjar dina fönster bli gamla och utslitna? Då kan det vara dags för ett fönsterbyte. Att byta fönster varierar i kostnad en hel del då priset beror på vilka fönster du väljer och hur mycket du får betala för arbetet. Det finns en hel uppsjö av fönster att välja mellan men det du kan tänka på här är att det kan vara värt att lägga en lite högre kostnad på fönsterbyte för att få fönster av hög kvalitet. Oftast sparar du på detta i längden då fönsterna håller inne värmen i huset bättre och du slipper dyra värmeräkningar. Här ger vi mer fakta och priser om fönsterbyte.

Ett fönsterbyte är en väl värd investering då den kan ge ditt hus en helt ny karaktär samtidigt som de nya fönsterna håller ute vind och kyla. Både när det kommer till design och funktionalitet finns det många beslut som behöver tas. Vill du ha tvåglasfönster eller treglasfönster? Ska det vara träfönster eller aluminiumfönster? Vilket u-värde ska ditt fönster ha?

Fakta och priser för fönsterbyte

Vilka fönster du väljer påverkar naturligtvis pris för fönsterbyte. Allt från glaskvalitet till tjocklek och storlek påverkar kostnaden. Det är naturligtvis billigare att köpa tunnare fönster från en bygghandel än att beställa specialutformade fönster för just ditt hus. Men oavsett vilka fönster du väljer innebär fönsterbyte en kostnad. På Expresskredit kan du låna upp till 30 000 kronor som är bra hjälp på vägen när du ska byta fönster.

Välj tjocklek och glas

Börja med att fundera ut om du vill byta fönster till klassiska tvåglasfönster som vanligen kostar mellan 700 till 3 000 kronor eller treglasfönster som kan kosta allt mellan 2 000 till 5 000 kronor. Anledningen till att det är så stor differens i prisnivån beror på att storlek, design och glaskvalitet spelar in.

Välj om det ska vara energiglas

Ett fönster med energisparglas är dyrare än om du väljer ett med vanligt fönsterglas, dock kommer du att spara pengar i längden detta kommer leda till en minskad energiförbrukning. Ett fönster med energisparglas har en ytbehandling som innebär att värmen i huset reflekteras och hjälper därför till att värma upp huset på nytt. Energiglaset mäts med något som kallas för u-värde och ju lägre detta värdet är desto bättre är fönstrets isolering. Därmed kan fönsterbyte kostnaden vara en väl värd investering.

Välj karmar för dina fönster

Karmar och design är en viktig del av fönsterbyte och kanske ett av de svårare besluten att ta. De vanligaste karmarna att välja mellan är trä, aluminium eller pvc och här kommer lite mer fakta om respektive fönster:

  • Träfönster – Detta är den vanligaste typen av fönster som passar på de flesta hus. En stor fördel med träfönster är att de ofta har bra pris så din kostnad för fönsterbyte inte blir alltför hög. Karmarna kan du dessutom måla i vilken färg som helst för att passa på just ditt hus. De behöver dock lite underhåll då och då för att hålla sig fina lång tid framöver.
  • Aluminiumfönster – En modernare variant av fönster som klarar väder och vind, samt knappt kräver något underhåll. Dessutom har de oftast ett lägre u-värde som innebär att de isolerar bättre och håller inne värmen i huset. Väljer du aluminiumfönster får du dock räkna med en något högre kostnad när du byter fönster då de är dyrare.
  • PVC – PVC fönster har börjat upptäckas av fler på senare år. Dessa fönster håller länge, har god isoleringsförmåga och är dessutom relativt billiga i pris. Än så länge finns det dock inte så många varianter av dessa fönster att välja på när det kommer till design.

Fönsterbyte kostnad för arbete

En av de större kostnaderna när du ska byta fönster är arbetskostnaden. Är du väldigt händig kan du byta fönster själv och på vis få ner kostnaden men då bör du ha full koll på hur man gör annars kommer kostnaden för fönsterbyte bli högre i slutändan om något går fel. Det lättaste är att anlita en hantverkare men var noga med att kolla upp företaget innan och ta gärna offerter från flera bolag för att försäkra dig om att du får bästa pris. Generellt kan du räkna med att en hantverkare kostar ungefär 450-650 kronor i timmen för fönstermontering. Tiden det tar för bytet varierar naturligtvis beroende på hur svårt arbetet är men i det stora hela kan du räkna med att arbetskostnaden blir cirka 1 000-2 000 kronor per fönster.

Använd ROT-avdrag för billigare pris på fönsterbyte

ROT-avdraget innebär att du får dra av 30 % av arbetskostnaden på en summa upp till 50 000 kronor per år när du gör fönsterbyte. Hantverksfirman gör ett avdrag på din faktura och kan sedan begära utdrag från Skatteverket. Du måste dock ha betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna utnyttja rotavdraget.

Tips vid fönsterbyte

När du ska byta fönster finns det en hel del tips du kan ta till dig för att få rätt fönster för dig samtidigt som du får ner kostnaden.

  • Vill du få fönster till billigt pris kan du välja några som inte är öppningsbara. Tänk bara på att varje rum måste ha minst ett fönster som går att öppna.
  • Ett 2-glasfönster brukar räcka för de flesta hus som inte är extremt utsatta för väder och vind.
  • Jämför priser för fönsterbyte och ta in offerter från mellan tre till fem firmor. Tänk på att du även kan förhandla!
  • Kolla runt på olika bygg- och fönsterfirmor vad fönsterna du vill ha kostar. Det är kanske billigare att köpa dem från en annan firma än de som ska montera.
  • Kom ihåg att isoleringsegenskaperna på dina fönster av yttersta vikt då du sparar pengar på detta i längden.

Låna till fönsterbyte hos Expresskredit

Att byta fönster är ibland nödvändigt och du kanske står i en position där du inte har pengarna som krävs. Hos Expresskredit kan du låna upp till 30 000 kronor med vår flexibla kontokredit som du betalar tillbaka i din egen takt. En perfekt lösning när du behöver betala kostnaden för fönsterbyte snabbt.