Investera i solpaneler

2022-09-22

Start » Nyheter » Investera i solpaneler

Många kanske tänker att vi i Sverige inte har tillräckligt med solljus för att solpaneler ska löna sig, men så är faktiskt inte fallet. Solpaneler fungerar utmärkt i Sverige och har för många visat sig vara en bra investering, framförallt i dessa osäkra tider när elpriserna rusar. Här berättar vi mer om solceller och vad investeringen innebär.

En stor investering

Solpaneler är en relativt kostsam investering som kan gå på flera hundra tusen beroende på hur mycket kapacitet du behöver. Dock är du berättigad till det som kallas för Grön Teknik. Detta är ett skatteavdrag på 15 procent på arbetskostnad och materialkostnad. Avdraget dras direkt på din faktura och gäller för upp till 50 000 kronor per person och år. 

Trots att det är en stor investering tar det inte många år innan den blir lönsam. Det är inte ovanligt att du halverar din elräkning redan från start. Dessutom kan du sälja el som du producerar och inte använder själv. Solceller höjer även värdet på ditt hus inför en försäljning eftersom att driftkostnaderna minskar rejält.  

Solceller värnar om miljön

Inte nog med att solceller är en ekonomiskt lönsam investeringen i längden. Det är också en bra investering för miljön. Även om solceller gör en viss miljöpåverkan när panelerna tillverkas producerar de sen grön, förnybar energi som kommer göra skillnad för nästa generation. 

Så här skaffar du solceller

När du ska skaffa solceller finns det några saker att tänka på. Börja med att kontrollera hur taket ser ut och att det finns förutsättningar att sätta upp panelerna. Jämför sedan olika installatörer av solceller för att hitta en som passar dig. Tänk på att välja en som är registrerad i Elsäkerhetsverkets register. Du måste skicka in en föranmälan till elnätsföretag innan du börjar bygga, vilket du gör tillsammans med installatören. Sen är du redo för att installera solpanelerna.