Lagen som skyddar mot oseriösa låneföretag

2014-09-22

Start » Nyheter » Lagen som skyddar mot oseriösa låneföretag

Från den 1 juli i år har det tillkommit en ny lag. Lagen är till för att skydda dig som låntagare och slår mot de oseriösa företag som lånar ut pengar via sms.

Att skärpa lagen och göra smslån och snabblån mer säkert har det pratats om i flera år, men det var i samband med att rekordmånga 2012 hamnat hos Kronofogden på grund av obetalade lån som regeringen verkligen tog tag i frågan. Nu två år senare har lagen äntligen genomförts och de låneföretag som till exempel inte gjort ordentliga kreditprövningar eller haft dolda avgifter kommer med denna lag få stora svårigheter att i framtiden fortsätta sin verksamhet på samma sätt.

Vad gäller?

Sedan 1 juli 2014 måste alla låneföretag stå under tillsyn av Finansinspektion. Det innebär att (tidigare behövde företagen endast vara registrerade) Finansinspektionen om nödvändigt kan återkalla tillståndet för snabblåneföretag som inte följer de riktlinjer som regeringen och Finansinspektion har implementerat. Detta i sig innebär helt enkelt att konsumentskyddet kommer att stärkas.

 

Du som lånar pengar via smslån kommer egentligen inte att märkbart märka av en större skillnad. Speciellt inte om du lånar pengar från oss Expresskredit. Men det är ändå en bra lag för dig som låntagare, och du kan nu låna pengar med ett större lugn i och med att de oseriös företagen kommer att rensas ut. Det är dock viktigt att du fortsätter att kontrollera den effektiva räntan och de villkor som gäller vid lån.