Olika typer av lån

2018-03-22

Start » Nyheter » Olika typer av lån

När du funderar på att låna pengar är det smart att läsa på olika om de olika typer av lån som finns på marknaden. Det gör att du kan välja ett lån som passar just dig, din situation och din ekonomi bäst.

Det finns flera typer av lån att ta i dagens läge, allt beroende på vad för förutsättningar du har och vad du ska ha pengarna till. Några av de vanligaste lånen är privatlån, bolån och medlemslån.

Innan du tar ett lån är det bra att läsa på om vad för lånetyp som passar dig och att jämföra villkor och kostnader för olika lån. Läs alltid igenom förhandsinformationen och vad lånet innebär för nackdelar och fördelar för dig och din ekonomi.

Privatlån

Denna typ av lån är vanligt förekommande. Du får ofta förslag på att betala på kredit när du handlar online till exempel, det gör att du skjuter upp betalningen lite och betalar detta i ränta. Privatlån kan även vara mindre lån du tar utan att du köper något, pengarna är helt enkelt för dina personliga ändamål. Lånet tas utan säkerhet och kallas ofta för blancolån. Det finns många olika typer av privatlån och de namnges beroende på vad de ska användas till. Några av de vanligaste är:

  • Billån
  • Privatlån
  • SMS-lån
  • Smålån
  • Mikrolån
  • Snabblån
  • Kontokortskredit

Privatlån som snabblån är mindre i summa men ska ofta betalas av under en relativt kort tid. De efterkräver ingen säkerhet i din bostad men däremot brukar de kosta mer i form av ränta och avgifter.

Bolån

Lånet du tar när du ska köpa en bostad heter bolån eller bostadslån. Denna typ av lån kan även bekosta en renovering av din bostad. När du ansöker om detta vill gärna banken eller långivaren ha en säkerhet, en så kallad pant, i din bostad. Om du tar ett bolån som överstiger en viss summa, i förhållande till vad bostaden är värd, aktiverar du amorteringskravet. Alla nya bolån med en belåningsgrad på över 50 procent i förhållande till bostadens värde ska nämligen amorteras. Om belåningsgraden ligger över 70 procent ska du amortera med minst 2 procent av den totala skulden varje år. Bra att veta när du ska köpa bostad.

Medlemslån

Vill du komma undan relativt billigt med ett lån utan säkerhet är rådet att ta ett medlemslån. Dessa lån kan medlemmar i facket ansöka om i vissa banker, lånen brukar ha förhållandevis låg ränta. Här lönar det sig verkligen att ringa runt till olika banker för att se hur villkoren kan variera från lån till lån.