Renovera badrum – kostnad och saker att tänka på

2021-01-22

Start » Nyheter » Renovera badrum – kostnad och saker att tänka på

Är det dags att renovera badrummet? En badrumsrenovering är ett relativt stort projekt då det är flera olika delar som kräver professionella hantverkare med rätt licenser. Hur mycket det kostar att renovera ett badrum beror naturligtvis på omfattningen av renoveringen. Ska du riva ut hela badrummet och sätta in ett helt nytt blir det naturligtvis dyrare än om du bara gör några enkla förbättringar. Här på Expresskredit kan du låna pengar med vår flexibla kontokredit för att äntligen ta tag i badrumsrenoveringen som du längtat efter!

En badrumsrenovering innehåller flera olika delar såsom el, VVS, kakel och snickerier vilket i sin tur innebär att kostnaden oftast är rätt så hög. Du kan välja om du vill ta in en byggfirma som sköter hela renoveringen som en totallösning eller dela upp den och anlita olika firmor. Det viktiga är att du anlitar certifierade hantverkare även om detta blir lite dyrare. Om en badrumsrenovering inte är fackmannamässigt utförd kan det att kosta dig mycket mer i längden då hemförsäkringen inte gäller för detta.

Badrumsrenovering kostnad för hantverkare

En av de största kostnaderna vid badrumsrenovering är själva arbetet. Att uppskatta den kostnaden kan dock vara lite svårt eftersom timpriset varierar en hel del från stad till stad men också mellan olika firmor. En liten fingervisning när det kommer till att renovera badrum och kostnad för arbetet är 400 till 600 kronor i timmen eller 5 000 till 10 000 kronor per kvm2. Detta är priser innan ROT-avdraget som du kan läsa mer om längre ner.

Ett tips är att beställa offerter för just din badrumsrenovering från olika firmor för att se vilka som ger dig bäst pris. Var även noga med att kolla upp firman du tänkt anlita innan för att försäkra dig om att det är en seriös aktör. Be om referenser från personer som de har gjort arbete för förut.

Renovera badrum kostnad för material

Varje badrum är unikt och kostnaden för material varierar beroende på vad du vill ha i ditt badrum. Kakel och klinkers är väldigt populära val och ger ett stilrent och elegant badrum. Det är dock en relativt stor skillnad på att välja ett mer ordinärt kakel i en enkel färg som kostar cirka 130 kronor per kvm2 i jämförelse med ett lite lyxigare med en mönstrad struktur som kostar cirka 1000 kronor per kvm2. Med andra ord har du många möjligheter att påverka din kostnad för badrumsrenovering när det kommer till just materialval.

Våtrumstapet som var standard i badrum förr har utvecklats en hel del och är numera en tät och säker metod för ett badrum. Detta är oftast ganska mycket billigare en kakel och klinkers eftersom den inte tar lika lång tid att installera vilket drar ner på arbetskostnaden. Dessutom kommer de i flera olika färger och mönster.

Prisexempel!

 • Ett badrum på 10 kvm2 som ska kaklas kostar cirka 50 000 kronor.
 • Ett badrum på 10 kvm2 som ska ha våtrumstapet kostar cirka 30 000 kronor.

Kostnad för badrumsinredning

När du ska renovera badrum kan kostnaden för badrumsinredning även påverkas väldigt mycket. Det finns allt från billigare alternativ som du kan köpa på IKEA till designalternativ som kan trissa upp priset rejält. Här finner du en lista på saker du bör ha i ditt badrum och ett förslag på pris:

 • WC Gustavsberg Nordic, 1 989 kr
 • Kommod God morgon Odensvik Ikea, 3 790 kr
 • Handfat Odensvik Ikea, 1 100 kr
 • Tvättställsblandare Garda FM Mattson, 1 339 kr
 • Badkar Bathlife Balans, 6 195 kr
 • Garmague duschvägg Bauhaus, 2 445 kr
 • 2 lampetter Astro Anton, 2 148 kr
 • Taklampa Lucide Sirene 4 L, 2 137 kr
 • Takduschset Bathlife 3 715 kr
 • Badkarsblandare Mora Rexx, 2 695 kr

Totalt: 27 553 kr

Total kostnad för badrumsrenovering

Som du kanske har märkt finns det många val att välja mellan när det kommer till badrumsrenovering som kan påverka kostnaden både uppåt och neråt. Detta gäller allt från val av firma, val av material och val av badrumsinredning. För att du ska kunna veta hur mycket pengar du uppskattningsvis behöver har vi tagit fram en ungefärlig summa för ett standard badrum på 10 kvm2 som är helkaklat och har dusch och badkar. Inräknat med arbete, material och inredning är denna kostnad 150 000 kronor. Glöm dock inte att använda ROT-avdraget för att få arbetskostnaden 30 % billigare!

Hur fungerar ROT-avdraget?

När du använder ROT-avdraget drar din byggfirma av 30 % av arbetskostnaden på din faktura. Sedan efter att du har betalat begär byggfirman ut dessa pengar från Skatteverket och beloppet förifylls på din inkomstdeklaration. ROT- och RUT-avdraget räknas ihop och sammanlagt har du rätt till 50 000 kronor per år.

Låna pengar för badrumsrenovering hos Expresskredit.se

Att renovera kostar som sagt en hel del men är väl värt pengarna för att få ett nytt och modernt badrum som är fackmannamässigt utfört. Här på Expresskredit kan du låna upp till 30 000 kronor för att äntligen uppfylla drömmen om ett nytt badrum. Du ansöker enkelt direkt här på vår hemsida genom att fylla i vårt ansökningsformulär. Du får sedan identifiera dig med BankID och så fort din ansökan har blivit godkänd betalas pengarna ut direkt till ditt bankkonto. Därefter är det bara att börja ta in offerter för en badrumsrenovering!

Så här går du tillväga när du vill renovera ditt badrum

När du väl bestämt dig för att renovera ditt badrum kan det vara svårt att veta var du ska börja. Det du börjar med är att höra av dig till flera olika byggfirmor för att få offerter. Specificera exakt vad du vill ha i ditt badrum och vad du vill firman ska göra. Be sedan om följande information:

 • Behörigheter och licenser
 • Försäkringsuppgifter
 • F-skattebevis
 • Referenser från tidigare kunder

Tips! Kontrollera att företaget har behörigheter på Byggkeramikrådet och gör en kreditupplysning för att se att de har en skötsam ekonomi.

Efter att du hittat en byggfirma som känns bra och ni har skrivit alla avtal drar renoveringen igång och inom någon månad har du ett nytt badrum att njuta av!