Renovera tvättstuga kostnad

2021-06-22

Start » Nyheter » Renovera tvättstuga kostnad

Tvättstugan är ett av hemmets kanske mest bortglömda rum och en plats som definitivt förtjänar en renovering. Eftersom detta räknas som ett våtutrymme är det viktigt att tvättstugan renoveras av behörig personal som vet vad som krävs för att alla ytskikt och liknande ska tåla vatten så att du inte riskerar vattenskador. Vad är då kostnaden för att renovera din tvättstuga? Här kommer vi gå igenom hur du renoverar tvättstuga, kostnad och lite tips att tänka på.

Pris renovera tvättstuga

Pris för att renovera tvättstuga variera naturligtvis beroende på materialval, storlek på rummet och vilken firma du väljer att ta in. Men uppskattningsvis kan du räkna med att det kostar mellan 90 000-130 000 kronor. Anledningen till att det är en relativt hög kostnad för att renovera tvättstuga är på grund av att det behövs ett omfattande installations- och monteringsarbete med el, vatten och maskiner som ska kopplas in. Detta innebär oftast att det blir en del extra arbetstimmar för din byggfirma och vanligen är det arbetskostnaden som är den högsta under ett renoveringsarbete.

Gör delar av renoveringen själv

Naturligtvis kan du välja att renovera tvättstugan till en kostnad som är lägre än ovan exempel om du gör mycket av arbetet själv för att dra ner på timmarna hos en byggfirma. Följande delar kan du göra själv om du är händig:

 • Rivning – Rivning är en av de lättaste delarna att göra själv så länge du har rätt verktyg och vilja och energi att lägga på arbetet. Det du behöver tänka på är att vara försiktig och se till att du har rätt skydd så att du inte skadar dig.
 • Måla om och lägga golv – Att måla om och lägga golv i en tvättstuga kan du kolla upp på YouTube hur man gör. Där finns även guider på hur du kaklar som är vanligt att göra i just en tvättstuga. Tänk dock på att det är viktigt att det blir vattentätt så känner du dig osäker bör du ta in professionell hjälp till detta. Det blir en något högre kostnad för renovering av tvättstugan men det lönar sig i längden då kostnaden för fuktskador blir mycket högre.
 • Installera skåp/bänkar – Köper du färdiga skåp och bänkar på exempelvis IKEA kan du montera upp dessa själv. Var bara noga så att allt blir rakt och att allt hamnar på rätt plats.
 • Installera vitvaror – Även dina vitvaror såsom tvättmaskin, torktumlare och torkskåp kan du installera själv så länge all vatten och el är dragen av en behörig person först.

Anlita en byggfirma med behörighet för våtrum

En tvättstuga är ett våtrum precis som ett badrum. Därför är det viktigt att alla VVS-arbeten och elarbeten görs av personal som är behörig och gör arbetet efter branschstandard. När du ska anlita en byggfirma bör du vara noga med att kolla upp den innan. Följande kan vara bra att tänka på:

 • Har byggfirman alla licenser och behörighet för våtrum?
 • Begär att få referenser från deras tidigare kunder som de har renoverat våtrum hos.
 • Kolla så att det inte finns klagomål, rättegångar eller betalningsanmärkningar på firman.
 • Ta offerter och jämför minst 5 olika byggfirmor för att få en rättvis prisbild av vad det kostar att renovera tvättstugan.

Använd ROT-avdraget och renovera tvättstugan till mindre kostnad

Att renovera tvättstuga är en kostnad som oftast är hög och kan ta hårt på många hushålls budget. För att komma ner i pris ska du använda ROT-avdraget som innebär att du får 30 % avdrag på hela arbetskostnaden som ofta är en av de högre kostnaderna. ROT-avdraget är en skattereduktion som byggfirman ansöker om och du får därför avdraget direkt på din faktura från byggfirman. Detta gäller på upp till 50 000 kronor per år.

En nyrenoverad tvättstuga ökar värdet på ditt hus

Även om en renovering av tvättstuga är en kostnad som är stor att ta kommer det att vara värt det i längden. Man räknar med att en nyrenoverad tvättstuga ger dig cirka 67-78 % högre avkastning när du säljer. Är tvättstugan väldigt sliten precis när du tänkt sälja kan det därför vara värt att göra en mindre renovering för att kunna sälja för ett högre belopp.

Tips när du ska renovera tvättstugan

En tvättstuga är ett rum som framförallt ska vara funktionell men naturligtvis även snygg och trivsam. Därför kommer här några tips att fundera över när du ska renovera.

 • Se till att det finns gott om förvaringsutrymme såsom krogar och backar där du kan lägga både ren och smutsig tvätt.
 • Satsa på mycket avlastningsytor där du har plats att vika tvätten.
 • Tvättstugan är ett fuktigt rum och bör därför ha god ventilation så att fukten försvinner./li>
 • Tänk på att all tvätt inte ska torktumlas så ha plats för att hänga upp tvätt som exempelvis tvättlinor i taket.
 • Välja ben istället för sockel på inredning för att undvika skador ifall det skulle ske en översvämning.
 • Se till att det finns ljusinsläpp i form av något fönster eller dörrar med glaspartier för en mer hemtrevlig tvättstuga.

Gör en budget för renovering av tvättstugan

Kostnaden för att renovera tvättstuga ska inte komma som en överraskning. Var noga när du planerar renoveringen och gör en ordentligt budget på vad du ska lägga på inredning, vitvaror och arbete. Tänk på att ha lite spelrum då det kan tillkomma oförutsedda kostnader under vägens gång.

Skulle det komma en kostnad du inte är beredd på kan du ansöka om ett lån snabbt hos oss på Expresskredit.se. Vi erbjuder en flexibel kontokredit på upp till 35 000 kronor där du endast betalar ränta på de pengar du faktiskt använder. Betala tillbaka i din egen takt samtidigt som du kan njuta av din helt nyrenoverad tvättstuga!