Så får du ditt CSN att räcka

2021-08-22

Start » Nyheter » Så får du ditt CSN att räcka

Sommaren är slut och det är dags att börja studera igen. För många kan det vara en utmaning att leva på studiebidrag och studielån men med våra smarta tips kan du få CSN att räcka hela månaden, och du slipper äta nudlar den sista veckan!

Ta reda på vilka utgifter du har

För att få en klar bild över din ekonomi bör du först och främst ta reda på vilka utgifter du faktiskt har. Titta igenom ditt kontoutdrag och se vilka avgifter som dras varje månad samt hur mycket pengar du i genomsnitt lägger på saker såsom nöjen, kläder, transport och så vidare. När du väl har fått kläm på utgifterna du har kan du börja analysera dessa och se vilka du kan minska.

Gör en budget

Börja med att fylla i alla dina fasta utgifter såsom hyra, försäkringar och busskort. Efter detta bör du bestämma hur mycket pengar du ska lägga på matkostnad varje månad. Här finns det ofta en del pengar att spara in genom att storhandla och undvika att äta ute. Du kan även ofta välja billigare alternativ i mataffären. Pengar som blir över efter detta kan du fördela hur du vill på dina övriga utgifter. Tänk bara på att det tillkommer kostnader för studentlitteratur när du ska studera. 

Skaffa ett extrajobb för mer pengar

Budgeten som student kan vara tight. För att få mer pengar kan det vara en bra idé att skaffa ett extrajobb som du till exempel kan jobba på helger och vardagskvällar. Tänk på att det belopp du tjänar på jobbet inte får överstiga ditt fribelopp från CSN. Tjänar du mer än fribeloppet blir du återbetalningsskyldig till CSN. 

 

Tips! Som student har du ofta tillgång till studentrabatter i butiker, restauranger och lokaltrafik som kan vara väl värda att hålla koll på.