Så fungerar A-kassa

2020-06-22

Start » Nyheter » Så fungerar A-kassa

I dessa Corona-tider är det många som har blivit varslade eller uppsagda från sitt jobb. Då är det extra viktigt att vara medlem i en a-kassa för att ha en inkomst att falla tillbaka på. A-kassa är en så kallad arbetslöshetsförsäkring som innebär att du kan få en summa på upp till 80 % av din vanliga lön om du förlorar ditt jobb.

Hitta rätt a-kassa

Det finns flera olika a-kassor i Sverige. Vilken du ska gå med i beror på vilket yrkesområde du jobbar inom, det finns även fristående a-kassor som alla kan gå med i. Några stora a-kassor är följande:

 

  • Unionen. Här kan du bli medlem om du är verksam inom teknik- och kunskapsbaserade områden av arbetsmarknaden samt kultur, idrott och skogs- och lantbruk.
  • Kommunal a-kassa. Arbetar du inom kommun, landsting, kyrkan eller studerar inom vård och omsorg kan du bli medlem i Kommunals a-kassa.
  • Handels a-kassa. A-kassan för dig som jobbar i butik, e-handel, på lager eller som frisör eller florist.
  • Akademikernas a-kassa. Sveriges största a-kassa som du kan vara medlem i om du har en högskoleutbildning eller studerar.

Vad krävs för att få a-kassa?

För att du ska kunna få ut ersättning vid arbetslöshet finns det några krav du måste uppfylla. Nyligen beslutade regeringen om att lätta på dessa krav eftersom Coronaviruset har gett katastrofala följder för många bolag och Sverige riskerar att få den största arbetslösheten på decennier. Tidigare var det ett medlemskrav på 12 månader som innebär att du måste ha varit medlem i en a-kassa hela denna tiden för att kunna få ut ersättning. Detta krav har nu sänkts till 3 månader. Arbetsvillkoret som säger hur mycket du ska ha arbetat för att få ersättning har sänkts och ligger nu på ett krav på 60 timmar i månaden i minst sex månader. Även inkomsttaket på hur mycket av lönen som a-kassan täcker har höjts. Tidigare var det 80 % av lönen på upp till 25 500 kronor. Nu är det 80 % på en summa upp till 33 000 kronor i månaden.

Om den nya inkomsten inte räcker till

För många kan en förlorad full inkomst vara en svår ekonomisk omställning fram tills dess att man hittat ett nytt jobb. Här på Expresskredit kan du ta en tillfällig kontokredit som hjälper dig genom den tuffaste perioden.