Skatteåterbäring och skuld hos Kronofogden

2015-04-19

Start » Nyheter » Skatteåterbäring och skuld hos Kronofogden

Vi på Expresskredit har under årets månader informerat en del om hur det går till med deklareringen för räkenskapsåret 2014, och nu är det äntligen hög tid att din skatteåterbäring ska ha trillat in på ditt konto.

Men vad innebär skatteåterbäringen egentligen om man har ett skuldsaldo hos Kronofogden? Det vill vi på Expresskredit informera om idag.

Att ha ett aktivt ärende hos Kronofogden är aldrig roligt och det sätter många käppar i hjulen för den som är drabbad. Som du nog vet vid det här laget så har till exempel vi på Expresskredit som regel att inte bevilja låneansökningen om det finns aktiva ärenden hos Kronofogden såsom ett skuldsaldo, ett betalningsförläggande eller en pågående skuldsanering. Men vad som däremot kan vara skönt att veta är att det finns ett ljus i slutet av tunneln. Har du till exempel fått en skatteåterbäring och har skulder hos Kronofogden så kommer Skatteverket att i första hand använda dessa pengar till att betala av din skuld – och om du har mindre skuld än vad du fått i skatteåterbäringsbelopp får du självklart behålla alla pengar som blir över när skulden är betald.

Varför går återbäringen till Kronofogden?

Anledningen till att eventuell återbäring i första hand ska gå till dina skulder är eftersom att överskott från skattekontot inte berörs av de så kallade beneficiereglerna vilket är rörande existensminimum. Därför är skatteåterbäringen inte skyddat från varken utmätning eller avräkning vilket betyder att dessa pengar kommer att gå till avbetalning på aktiva skulder – vilket faktiskt är något positivt och gör dig skuldfri fortare.