Tänk på detta innan du köper nyproduktion

2018-04-19

Start » Nyheter » Tänk på detta innan du köper nyproduktion

Det byggs mycket bostäder, inte minst i större städer i landet. Men vad finns det att tänka på när du är redo att köpa en nyproduktion med avgiftsfria månader?

Det finns en hel del nybyggda lägenheter i landets större städer som lockar köpare med erbjudanden om så kallade ”fria månader”. Med det menas att du under ett visst antal månader kan bo avgiftsfritt i din bostadsrätt, utan att då betala pengar till bostadsrättsföreningen. Men vad finns det för något att tänka på kring detta som kanske inte framgår direkt, utan snarare ligger väl dolt i det finstilta? Kanske att bolaget har svårt att sälja sina lägenheter och att du får betala ett visst pris för att du går på erbjudandet.

Akta dig för skattesmällen

Står det 30 månader eller hela 60 månader avgiftsfritt boende i annonsen för den nyproducerade lägenhet du är redo att investera i? Stanna till lite innan du helt bestämmer dig. Vad som inte framkommer i dessa lockbeten till erbjudanden är bland annat att värdet av de avgiftsfria månaderna kommer att beskattas. Skatteverket menar vidare att 22 procent blir till skatt och det för att nästan en fjärdedel av det totala värdet på avgiftsfriheten försvinner. #0 månader blir då snarare 23 månader utan avgift, gällande 60 månader försvinner närmare ett års gratis boende i föreningen till skatt. Detta för att en så kallad reavinstskatt utgår på avgiftsfria månader, något som räknas ut när bostaden sedan säljs i framtiden.

Om det istället är så att byggbolaget tar på sig att betala avgiften till föreningen, i stället för bostadsrättshavaren, det är också då det rör sig om en prissänkning på bostaden.