Tjäna pengar på att sälja din bil själv

2012-04-19

Start » Nyheter » Tjäna pengar på att sälja din bil själv

Att sälja sin bil på egen hand är något som kan löna sig ekonomiskt i förhållande till att sälja den begagnade bilen via en bilfirma. Här guidar vi kort kring hur du stundande bilförsäljare kan tänka och resonera inför försäljningen. Säljer du din bil tar visserligen försäljningen upp mer tid, men i gengäld kan du få mer pengar i plånboken.

Vad är din bil värd?

Bilar sjunker i värde snabbare än många andra produkter på andra hands marknaden. Det mest grundläggande som man som säljare behöver veta innan man sätter igång med att försöka få bilen såld, är dess nuvarande värde- alltså vilket pris du kan förvänta dig att få på marknaden. Till sin hjälp kan man söka efter vad andra säljer liknande bilar för, och lägga sig på den nivån. På så sätt kan man hitta vilken nivå man har att utgå ifrån. Vad man sedan får i verkligen beror på efterfrågan hos köparna och vad andra i verkligheten är villiga att betala.

Några punkter som är bra att tänka på är:

  • Annonsera lokalt eller på någon av de stora annonssajterna på nätet.
  • Bestäm en gräns för vad det lägsta priset som du kan tänka dig att sälja för är.
  • Gör bilen så fin som möjligt inför försäljningen.
  • Var ärlig med bilens skavanker och fel.
  • Kom ihåg att köparen har undersökningsplikt.

Skriv kontrakt

När du som säljare har gjort en överenskommelse med en köpare om affären, är det viktigt att ni tillsammans skriver ett kontrakt över köpet och också registrerar ägarbytet i bilens registreringsbevis.  Att skriva ett kontrakt så att det blir korrekt kan kännas svårt, men till sin hjälp kan man använda sig av mallar som bland annat finns hos Konsumentverket.