Betalningsanmärkning

Start » Ordlista, vad betyder begreppen? » Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en obetald skuld som registrerats i kronofogdemyndighetens dataregister. Allmänheten har tillgång till uppgifter om betalningsanmärkningar och kreditupplysningsföretag hämtar dagligen uppgifter om skulder som registrerats. Om beloppet är mer än 100 kronor kan det medföra en betalningsanmärkning som visar att privatpersonen eller företaget inte skött sin ekonomi. Exempel på skulder kan vara obetalda skatter och avgifter (studiemedelsavgifter). Här kommer ytterligare exempel:

  1. Utslag av kronofogden i mål om betalningsföreläggande
  2. Tredskodomar från tingsrätten, det vill säga när tingsrätten har dömt i ett mål därför att ena parten har uteblivit från en förhandling eller inte har besvarat en stämning med sakliga argument
  3. Missbruk av bankkonton/krediter/hypotekslån
  4. Konkurser
  5. Beslut om skuldsanering
  6. Utmätningsförsök
  7. Ansökan om betalningsföreläggande (registreras bara för företag)

Det är viktigt att tänka på att även om skulden betalats kan betalningsanmärkningen finnas kvar i registret i högst tre år för en privatperson och fem år för ett företag. En betalningsanmärkning kan kraftigt försämra möjligheter att få krediter, lägenhet (eller annan fastighet), arbete, handla på avbetalning eller få telefonabonnemang. Det är därför viktigt att vara noga med sina räkningar och betala dem i tid. Får du en faktura som du inte känner igen är det viktigt att bestrida den omgående och ta kontakt med den person eller företag som skickat kravet. Du ska även ta kontakt med inkassobolaget och se till att fakturan stoppas i väntan på utredning.