Banklån

Start » Banklån

Ett banklån är ofta ett stort lån du kan ta från en bank. För att banken ska vilja låna ut en stor summa pengar behöver du en kontantinsats och en stabil ekonomi. Här går vi igenom hur bankerna gör en överläggning för att bevilja dig ett banklån. Läs mer här!

Så fungerar ett banklån

För de allra flesta människor räcker inte alltid de tillgångar man har just nu till för att investera i stora drömmar. Det vanligaste exemplet är om du ska köpa bil eller bostad. När du ska ta ett större lån behöver du vända dig till en bank. Innan du över huvud taget kan bli beviljad ett lån måste du se till att ha en kontantinsats och allt som oftast behöver du dessutom ha en fast inkomst för att banken ska bevilja dig ett banklån.

Att ta ett banklån kostar pengar. Kostnaden för lånet är räntan, och den betalar du löpande. Dessutom är det amorteringskrav på bolån (med belåningsgrad på över 50 %), vilket betyder att du dessutom ska betala av själva lånet löpande. Det gör också att banken gör en inkomstkalkyl över din ekonomi för att se om det blir för dyrt för dig att ta lånet.

Banken gör en bedömning av din ekonomi

När du ansöker om ett lån hos banken gör de en kalkyl för att se hur stabil din ekonomiska situation ser ut. De gör en uträkning efter hur mycket lånet skulle kosta dig i relation till hur hög din nuvarande inkomst är. De tar också hänsyn till om du har barn, om du är ensamstående och din ålder. Det kan också vara behjälpligt om du redan är kund hos banken, till exempel om du har din hemförsäkring via dem eller om du har ditt lönekonto kopplat till deras bank. Många gånger ger banken dig ett förmånligare lån på det sättet.

Ett banklån kan också vara definitionen på ett företagslån, till exempel om man vill investera i nya inventarier och liknande.

Kontantinsats till banklån

För att du ska beviljas ett lån behöver du en handpenning eller kontantinsats. Det är en del av lånesumman som du betalar för. Ofta är kontantinsatsen 15 % av lånesumman. De flesta banker har onlineverktyg där du enkelt kan göra en kalkyl av hur stort lån du får lov att ta genom att fylla i inkomstuppgifter och hur stor kontantinsats du har.

Det är inte ovanligt att ta ett mindre lån för att nå upp till en högre kontantinsats. De kallas ofta blancolån eller smålån, eftersom de inte kräver en säkerhet för att ta lånet. Det bästa är att boka ett möte med din bank för att gå igenom vad som krävs för att du ska få ta ett lån. Det brukar löna sig att ha kontakt med en handläggare som har personligt ansvar för ditt ärende.

Sätt upp en långsiktig plan

Det bästa sättet att få ett banklån på är genom att göra upp en långsiktig plan. Är du timanställd eller egenföretagare kan det dessutom vara klokt att gå in med ännu högre kontantinsats för att visa för banken att du är förmögen att betala tillbaka ditt lån trots att din inkomst inte är fast i deras bemärkelse.