Det är vår, mer eller mindre och många är nyfikna på om det blir pengar tillbaka på kontot efter deklarationen eller om det tyvärr blir restskatt. Men vad är nytt för i år när det kommer till deklaration och skatteåterbäring egentligen?
Inkomståret 2016 såg olika ut för alla och envar – det gör det klurigt att på förhand gissa sig till skatten som antingen betalas tillbaka till dig eller ställs som krav att betala in till Skatteverket. Men redan i slutet av januari gick det väl att räkna ut skatten, det via Skatteverkets egna sajt. Att göra det är speciellt bra om det är så att man sålt en fastighet, hållit på med aktieaffärer eller räntor. Det är en slags provdeklarering som finns tillgänglig, ett skatteuträkningsprogram på myndighetens webbsajt.
Lägg in summan för räntekostnader i provdeklarationen
Den 21 mars öppnar Skattemyndigheten möjligheten för dig att e-deklarera men som nämnt kunde du redan från slutet av januari provdeklarera. För att få det relativt pricksäkert krävs det dock att du har alla papper tillgängliga, allt från arbetsgivarens kontrolluppgifter till aktieförsäljningar, försäljningspapper och avräkningsnotor. Extra intressant är provdeklarationen för den som gjort någon slags affär utöver sin lön, även om alla löntagare kan använda sig av uträkningsprogrammet. Du kan lägga in summan av fastighetsförsäljningen, skatteavdrag men även räntekostnader utan jämkning för att på förhand se om du kommer få pengar tillbaka eller få betala kvarskatt.
För att rätt skatt ska visas krävs det dock att alla siffror är korrekt. Om det blir några ändringar i kontrolluppgifterna från arbetsgivare eller att andra summor på något sätt tillkommit eller tagits bort kan det bli skillnader i resultatet. Vi har tidigare skrivit om hur du undviker att behöva betala straffavgift – läs mer om det här.