Åtta tips inför coronahösten

2020-09-21

Start » Nyheter » Åtta tips inför coronahösten

Efter den ekonomiskt rekordusla våren återhämtade sig Stockholmsbörsen snabbt, och var i juli tillbaka på plus.

Den extremt svajiga ekonomin och har dock fått många att känna oro inför framtiden. Efter den tuffa våren kommer här kommer några tips kring hur du kan coronasäkra din ekonomi och samtidigt spara ihop en buffert under hösten.

1. Skaffa en inkomstförsäkring

Nu i oroliga tider är det extra viktigt att förbereda sig inför oförutsedda händelser som kan påverka din ekonomi. De flesta större banker rekommenderar att en inkomstförsäkring för de som har en månadslön på över 25 000 kronor i månaden. Vi rekommenderar varmt vårt utgiftsskydd som kan tecknas på mina sidor samt i samband med ansökan på gfmoney.se.

2. Gå med i a-kassan

Ytterligare ett sätt att försäkra din inkomst och öka din ekonomiska trygghet är att gå med i a-kassan. A-kassa innebär att du upp till vissa lönenivåer kan få 80 procent av din tidigare lön i ersättning.

3. Skaffa ett kreditkort med cashback

Vissa kreditkort erbjuder cashback – det vill säga att man får tillbaka pengar vid köp av olika varor och produkter. Många kreditkort är dessutom räntefria i en till två månader, och erbjuder fördelar såsom reseförsäkring, bonusar, och gratis valutaväxling. Detta ger även ekonomiskt utrymme till att betala mer akuta utgifter.

4. Ansök om amorteringsfrihet för ditt bolån

I samband med coronakrisen beslutade Finansinspektionen den 14 april 2020 att man som privatperson har möjlighet att pausa amorteringen på sina bolån fram till och med 31:a augusti 2021. Detta innebär att boendeutgifterna varje månad blir betydligt lägre. Ansökan görs hos din bank.

5. Se över villkor för dina resterande lån

För dig som har ovanligt många utgifter en enskild månad erbjuder många långivare olika lösningar. Här på GF Money erbjuder vi exempelvis en betalningsfri månad till de kunder som betalat in minst fyra fakturor i rad i tid. Ansökan görs på mina sidor på gfmoney.se, och gäller din nästkommande faktura.

6. Byt livsmedelbutik när du ska storhandla

Flera mätningar visar att det är stor skillnad i pris mellan olika mataffärer. En viktig faktor är butikens storlek – där små mataffäret ofta är dyrare än stora. En annan faktor är vilken kedja butiken tillhör, visar en undersökning av Matpriskollen.

7. Se över stående kostnader såsom försäkringar och abonnemang

Genom att använda jämförelsesajter och byta exempelvis elbolag och försäkringsbolag kan du spara tusenlappar varje månad.

8. Gör en budget

Lägg ihop hushållets lön efter skatt och ställ dem mot utgifterna. Det finns idag flera verktyg för detta på nätet, bland annat Konsumentverkets Budgetkalkyl.