Spara till barnen för en bra start i livet

2022-04-19

Start » Nyheter » Spara till barnen för en bra start i livet

Att ge sina barn en bra ekonomisk start i vuxenlivet kan vara en fin gåva. För att kunna göra detta är det bra att starta ett specifikt sparkonto till barnen och börja månadsspara i god tid – helst redan när barnen är bebisar. Här berättar vi mer om vad du behöver tänka på.

Ska du spara i ditt eget namn eller barnens?

Sparar du till barnen i ditt eget namn har du alltid full kontroll över pengarna och kan välja själv när du vill lämna över dem. Att spara i ditt eget namn kan även vara en bra idé om du har flera barn eftersom det garanteras att sparandet utvecklas lika och du slipper eventuella orättvisor. Att öppna ett sparkonto i barnets namn kan vara en bra om det är flera som ska spara till barnet, såsom morföräldrar eller farföräldrar. Då är pengarna garanterade till barnet som får tillgång till kontot på sin 18-årsdag. 

Välj typ av sparande

Det finns flera olika typer av sparande att välja mellan. Ett vanligt sparkonto är enkelt och säkert men avkastningen är oftast väldigt liten. Eftersom ett barnsparande ofta är långsiktigt kan det vara värt att ta en högre risk. Exempelvis kan du starta en kapitalförsäkring. Med en kapitalförsäkring behöver du inte skatta för vinsten och du slipper deklarera varje gång du köper eller säljer aktier. Det du behöver ha i åtanke att denna typen av sparande är något mer osäkert. 

Hur mycket bör du spara?

Hur mycket du bör spara varje månad är naturligtvis upp till dig beroende på hur din ekonomiska situation ser ut. Även en liten summa varje månad blir en stor summa till slut. Sparar du 250 kronor i månaden i 18 år blir detta runt 100 000 kronor vilket är en stor summa för ett barn att få.